top of page

Mikä 3D-Visualisointi?

Moi!

Moni teistä jo tietääkin, että me Aarella teemme sisustussuunnittelun lisäksi 3D-visualisointeja.

Kertoessani palveluistamme, saan usein jälkimmäisen kohdalla vastaukseksi kysymysmerkkejä.

Kysymykset ovat aina kivoja, joten ajattelin jakaa saamiani kysymyksiä ja niihin vastauksia myös tänne teidän luettavaksi. Ja kysythän lisää, jos jokin jäi mietityttämään. Sitä kun niin mielellään kertoo aiheesta, josta jotain saattaa tietääkin. ;)

Mitä 3D-mallinnuksella tai 3D-visualisoinneilla tarkoitetaan?

3D-mallinnus on ollut jo pitkään tärkeässä roolissa rakennus -ja kiinteistöalalla. Erityisesti suunnittelijoiden työssä se on tärkeä apuväline. 3D-mallinnuksessa on kyse tilan tai tuotteen piirtämisestä kolmiulotteiseen muotoon; mittatarkasti erilaisten suunnitteluohjelmien avulla. Esimerkiksi suunniteltava tila voidaan piirtää pohjapiirustuksen mukaan kolmiulotteiseen muotoon, jolloin tilaa voidaan tutkia eri kulmista. Tällöin saadaan käsitys tilan toimivuudesta ja yksityiskohdista, pelkkää pohjapiirustusta ja poikkileikkauskuvia paremmin. Yllä oleva kuva on napattu 3D-mallinnoksesta. Eli siinä ei ole vielä visualisointiin kuuluvia värejä ja materiaaleja.

Arkkitehti voi tarkastella mallinnuksen avulla rakennuksen aukotuksia ja ulkoasua. Sisustussuunnittelija voi lisätä mallinnukseen huonekaluja ja materiaaleja, hahmottaakseen itselleen ja asiakkaalleen suunnitelmia käytännössä. Tarpeen mukaan mallinnuksesta voidaan laatia erilaisia työkuvia ja mittatarkkoja pohja- ja leikkauskuvia sekä erilaisia perspektiivikuvia aina luonnosmaisesta viivapiirroksesta fotorealistiseen visualisointikuvaan.

3D-visualisointi on kolmiulotteinen malli, johon on lisätty materiaalit, kalusteet ja haluttu valaistus. Parhaimmillaan visualisointikuva voi olla lähes valokuvan tarkka, jolloin sitä on hyvin vaikea erottaa oikeasta valokuvasta.

3D-visualisointikuva on tärkeässä roolissa kiinteistöjen markkinoinnissa. Sen avulla voidaan helpottaa asiakkaan ostopäätöstä, jo hyvin varhaisessa vaiheessa projektia. Asiakas voi kuvitella itsensä tilaan huomattavasti pohjapiirustusta helpommin ja luoda mielikuvia valmiiksi sisustetusta kodista. Alla kuvaa yhden projektimme olohuoneesta.

Mitä on 3D-visualisointi ja missä sitä voidaan hyödyntää?

Visualisointikuvia voidaan tehdä sekä rakennuksen sisältä että ulkoa. 3D-visualisointia hyödynnetään esimerkiksi kerrostalokohteen ennakkomarkkinoinnissa. 3D-visualisointikuvia ei suinkaan tarvitse ottaa kaikista asunnoista. Usein keskitytään yhteen tai kahteen asuntoon / huoneistoon, jonka oleskelutiloista tai useammasta huoneesta 3D-visualisoinnit tehdään.

Tärkeää sisävisualisointikohdetta valitessa onkin miettiä, halutaanko havainnollistaa esimerkiksi pienen yksiön tilankäyttömahdollisuuksia vai tilavan perhekodin tunnelmaa. Myös sisustus mietitään kohderyhmä huomioon ottaen. Usein tehdään kaksi erilaista sisustusvaihtoehtoa, jotta mahdollisimman moni voi kuvitella itsensä tilaan.

Ulkovisualisointikuvilla voidaan puolestaan havainnollistaa rakennuksen ulkoasua sekä sitä ympäröiviä piha-alueita. Uudisrakennus visualisoidaan sen oikeaan ympäristöön, jotta ulkovisualisointikuvat olisivat todellisuutta vastaavat.

Jos en ole rakentamassa, mihin voisin sitä hyödyntää?

3D-visuaintikuvia ei hyödynnetä pelkästään uudiskohteissa. Esimerkiksi pintaremonttia kaipaavan asunnon pintaremontti voidaan toteuttaa virtuaalisesti siten, että esim. kylpyhuoneremontti toteutetaan 3D-visualisointikuviin. Näin mahdollinen ostaja voi nähdä kohteen potentiaalin, mutta pystyy kuitenkin itse tekemään päätöksen käytettävistä materiaaleista.

Huh, aika paljon sitä saa parista sanasta asiaa irti. Ja näistähän kertoisi enemmänkin. Itseä 3D-visualisoinneissa inspiroi niiden kehitys ja käyttömahdollisuudet. Jännittävää, mitä kaikkea me vielä näiden kanssa keksitään.

Oletko itse käyttänyt 3D-visualisointeja tai malleja?

- Iida

bottom of page