top of page

VIELÄKÖ JAKSAA YRITTÄÄ?

Heippa!

Tämä aihe kutkuttaa mieltä, sillä matkaan on mahtunut paljon. Kyselimme Instagramin puolella teiltä mitä haluaisitte Aaren vuodesta tietää. Kokosimme teidän ja meidän kysymyksistä haastattelun. Oletko valmis kurkistamaan menneeseen vuoteemme?

1. Vuosi paketissa: mikä yllätti?

Titi: Yllättävää on ollut töiden värikäs kirjo. Olen löytänyt itseni sisustussuunnittelutöiden lisäksi rekvisiittorina mainoskuvauksista, valokuvaamasta kauniita koteja, luomassa logoa ja nettisivuja toiselle yritykselle ja istumassa samassa pöydässä ideoimassa itseäni viisaampien ja kokeneempien yrittäjien kanssa. Pidän yrittäjyydessä erityisesti siitä, että se usein osaa nimenomaan yllättää.

Iida: Minut pääsi yllättämään se, ettei vuosi ollutkaan niin hankala kuin olin kuvitellut. Komppaan Titiä, että on kyllä ollut hienoa nähdä, kuinka erilaisia töitä olemme saaneet tehdä jo näin ensimmäisen vuoden aikana. Olemme olleet monessa mukana ja esimerkiksi tämä Habitareen osaston suunnittelu on kyllä ollut yksi vuoden yllättävimmistä projekteista.

2. Kerro paras oppisi tältä vuodelta?

Iida: Varsinkin alkuun tuntui, että oppittavaa on paljon. Mukaan on kertynyt tietoa aina oman ydinosaamisen kehittämisestä yrityksen hallinnoimiseen ja markkinointiin.

Olemme myös tehneet yhteistyötä toisen suunnittelutoimiston kanssa. Se on ollut uskomattoman opettavaista ja antoisaa. Parhaat opit saa lopulta siltä, joka on tehnyt

näitä juttuja ennenkin. Paras vinkkini onkin; löydä yrittäjyyden alussa hyviä yhteistyökumppaneita.

Titi: Vinkkini aloittavalle yrittäjälle on, että hanki yrityksellesi parhaat työkaverit. Jos yrität yksin, etsi yhteisö, verkosto tai työryhmä. Voin kertoa, että ne lähelläsi työtä tekevät tyypit ovat kullan arvoisia, kun niitä kuuluisia ensimmäistä kahta vuotta kolutaan. Muista työtovereita valitessasi, että eri vahvuuksilla ja taidoilla varustettu tiimi on usein paras.

4. Työkavereista puheenollen, vieläkö jaksatte toisianne?

Titi: Todellakin! Iidan ja itseni lisäksi meidän arjessa on tiiviisti mukana myös Emilia. Emppu on Iidan sisko, joka opiskelee tällä hetkellä rakennusarkkitehdiksi. Hän on opintojensa ohella ollut meille ihan mieletön tuki ja apu. Minun näkökulmasta tämä kahden / kolmen jengi on ollut loistava, täydennämme sopivasti toisiamme. Kun Iida nauttii mallintamisen saloista, yötöistä ja uusista kengistä, minä nautin ideoinnin mahdollisuuksista ja yllättävistä kohtaamisista, aikaisista aamuista ja iltapaloista nuotiolla. Työnjako on ollut helppoa, olemme saaneet kumpikin tehdä juuri niitä osia projekteista, missä parhaiten loistamme. Olemmekin nauraneet, että Aare on auki vuorokauden ympäri, sillä välillä meidän työskentelytunnit menevät niin loistavasti ristiin.

Itse voin sanoa, etten parempaa työporukkaa keksi. En vaihtaisi näitä ammattilaisia, ystäviä ja liikekumppaneita mihinkään.

Iida: Jaksetaan! Tässä on etuna se, että kun itseä alkaa hajottamaan, saa toisilta tukea. Meillä on tosiaan erilaiset vahvuudet ja se on ollut suuri etu. Mitä useampi henkilö, sitä useampi näkökulma - joten jo meidän kolmen koplassa saadaan hyvin vaihdettua ajatuksia ja näkulmia, eikä tarvitse pyöritellä asioita pelkästään omassa päässä. Suunnittelimme esimerkiksi Habitareen osaston täysin yhdessä, ja lopputuloksesta löytyy jokaisen ideoita. Meillä sattuu olemaan visuaaliset silmät aika samoilla linjoilla - mikä helpottaa tässä työssä todella paljon. Toisaalta myös pystymme tekemään projekteja hyvin itsenäisesti, sillä työvaiheet ja projektit on helppo jakaa.

5. Yrittäjän vapaus - uhka vai mahdollisuus?

Iida: Yrittäjyyden alku oli stressaavaa, sillä kaikki oli vielä niin auki. Parasta tässä on juuri tuo kaikkien kuuluttama yrittäjän vapaus valita mitä tekee, missä ja milloin - toki aina asiakkaan ja projektin ehdoilla. On pitänyt opetella ottamaan vapaa-aikaa, sillä yrittäjyys on hyvin kokonaisvaltaista. Vuoden aikana olen tullut siihen tulokseen, että tämä on juuri se mun juttu. Sanoisin siis, että mahdollisuus!

Titi: Mahdollisuus. Yrittäjyys on tuntunut vapauttavalta, sitovalta ja omalta. Vapaus on ollut upeaa ja samalla opettanut valtavasti. Tajusin jossain vaiheessa vuotta, että nimike yrittäjä on myös yllättävän sitova. Yhtäkkiä minusta olikin tullut sisustusarkkitehdin lisäksi yrittäjä. Sitovuus tarkoittaa sitä, että olen yrittäjä vaikka olisin lomamatkalla, metsässä tai ystävän juhlissa.

Tähän voisi lainata partiolaisten mottoa. Tämä tuntuu omalta, sillä pidän vaihtelusta ja haasteista.

6. Vuoden haastavin ja mahtavin juttu?

Iida: Haastavinta oli ehkä se alun epävarmuus. Olen iloinen kuluneesta vuodesta ja on hienoa muistaa mistä lähdettiin ja mihin ollaan päästy. Meillä on ollut ihania asiakkaita, joten jo se itsessään on ollut upeaa. Myös yhdessä tekeminen on ollut parasta. Erään kerran tehtiin kolme päivää ja kaksi yötä porukalla. Tässä kokoonpanossa ei vältytä naurukohtauksilta tai ääneen laulamiselta, kun ylitetään tietty raja väsymyksessä. Tuo työputki oli kyllä rankka, mutta samalla hirvittävän hauska ja antoisa.

Titi: Yhdyn Iidan kommenttiin ensimmäisten kuukausien rankkuudesta. Sai oppia mitä tarkoittaa epävarmuus, luottamus ja usko omiin taitoihinsa.

Muistan, kun seisoin kesällä veneessä kuvaajan, mehusta tehdyn viinin ja mallien kanssa. Ajattelin, että vitsit, onpa ihanaa olla tekemässä juuri tätä. Tuo sama tunne on löytynyt jokaisesta projektista aina jollain tavalla.

Mahtavinta itse töiden lisäksi on Aaren jengi. Mainitaanko se jo liian usein? Heh..

Tällä porukalla tekeminen saa innostumaan, kehittymään, jatkamaan sinnikkäästi ja nauramaan vedet silmissä tyhmille jutuille. Uskon, että luovalla alalla työporukan keskinäinen luottamus on valtavan tärkeää, jotta ne villeimmätkin ideat pääsee esille ja niitä voidaan kehittää. Parasta on ollut myös löytää itsensä keskeltä ihan mielettömiä projekteja, ihania ihmisiä ja uusia ideoita.

8. Miltä näyttää Aaren tulevaisuus?

Titi: Sieltä kurkistaaa muotoilutoimisto, joka on löytänyt vahvan oman paikkansa.

Toimisto, joka työllistää meidän lisäksi myös muita tyyppejä. Yritys, joka kasvaa ja kehittyy, unohtamatta ketteryyttään. Unelmia ja tavoitteita Aaren varalle on paljon, joten jännityksellä itsekin seuraamme, missä Aare on vaikka kymmenen vuoden päästä.

Iida: Mielenkiintoiselta ja hyvältä! Toivomme, että olemme yhä enemmän julkisten tilojen parissa ja mahdollisesti laajentaneet palvelutarjontaamme myös arkkitehtisuunnittelun puolelle. Tässähän se juttu onkin, että saamme kehittää Aarea hyvältä tuntuvaan suuntaan.

Iloisina vuoden täyspäiväisinä yrittäjinä olemisen jälkeen:

Titi ja Iida

Comentarios


bottom of page