top of page

DIY paperipussit

Joulun aikaan koti täyttyy usein (ainenkin meillä) ihanista joulukukista. Omia lemppareitani ovat jouluruusu ja hyasintit. Mutta usein on ongelmana, mistä ruukku kaikille kukille. Tässäpä ratkaisu! Kauniit pussukat vedenkestävästä nahkapaperista.

Selluloosapohjaista nahkapaperia voi ommella, sen voi pestä koneessa ja halutessaan jopa silittää. Kone- tai käsinpesu tekee materiaalin pinnasta nahan näköisen ja nihkeän kosteana sen muotoilu ja ompelu on helpompaa.

Alla kuvissa olevista pusseista ruskea on taiteltu kuivana, eikä sitä ole pesty ollenkaan. Harmaa puolestaan on kostutettu kevyesti ennen taittelua. Kumpikin tapa toimii mielestäni hyvin.

Ohje pussin taitteluun:

1. Leikkaa haluamasi kokoinen pala nahkapaperista. Näissä, esimerkiksi ruskeassa on käytetty 50 cm x 35 cm (leveys x korkeus) kokoista palaa.

2. Taita vastakkaiset sivut, siten että ne kohtaavat keskellä, noin 1 cm limityksellä. Liimaa vedenkestävällä liimalla päällekkäin taitetut reunat yhteen, jolloin päädyt suorakulmaiseen muotoon.

3. Taita pala poikittaissuunnassa. Tässä muodostuu pussin pohja, joten tässä vaiheessa on tärkeää päättää kuinka laajan pohjan pussiin haluaa. Mitä isompi taitos - sitä leveämpi pohja. Itselläni taitos oli noin 25 cm, jolloin pohjan koko lopullinen koko on suunnilleen puolet tästä.

4. Taita taitos uudestaan timantin muotoon ja tämän jälkeen muodostuneen timantin ylä- ja alakulma keskelle. Liimaa liitokset yhteen.

5. Nyt pohja on valmis. Avaa pussi ja tee haluamasi kokoiset taitokset pussin yläreunaan.

Netti on pullollaan erilaisia taitteluohjeita, esimerkiksi tässä on kuvalliset ohjeet vastaavalla tyylillä tehtyihin paperipusseihin.

bottom of page